Babeczki kopiec z kreta
Babeczki kopiec kreta - idealny przepis na wiosnę? A może by tak już teraz go wypróbować.
Lista składników na babeczki:
4 jajka
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
1 torebka cukru waniliowego
Jeżeli chcesz mieć kopce kreta w kolorze ziemi dodaj kakao :)
Lista składników na krem:
100g serek mascarpone
200ml śmietanka 36%
3 czubate łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania kremu:
Ubijamy śmietanę. Następnie dodajemy cukier puder i dokładnie mieszamy. Kolejny krok to dodanie mascarpone i zmiksowanie wszystkiego dokładnie.
Sposób przygotowania babeczek:
Wszystkie składniki na babeczki łączymy ze sobą. Dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do blaszki wyłożonej papilotkami. Nakładamy ciasta tak, aby 3/4 papilotki było wypełnione.
Babeczki pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.
Po tym czasie wyjmujemy babeczki i czekamy aż ostygną.
Ostygniętym babeczkom ucinamy wierzch i kruszymy go. Wydrążamy również małą dziurkę w babeczce.
Na tak przygotowaną babeczkę nakładamy przygotowany wcześniej krem, w formie stożka.
Ostatni krok to oprószenie okruszkami z babeczek kremu.
Jeżeli masz ochotę przed nałożeniem kremu można nałożyć jeszcze świeże owoce lub dżem lub konfiturę.
Udanej zabawy!
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz