Tofu - jak je przyrządzić?
Nadszedł czas na testowanie nowych smaków i podróż po różnych kuchniach świata. Jedną z rzeczy, które ostatnio próbowałam po raz pierwszy to tofu. Dla tych co jeszcze nie wiedzą czym jest tofu.
Tofu to sprasowany twaróg z mleka sojowego. Jest idealnym składnikiem w diecie wegetarian i wegan. Zawiera sporą ilość białka, więc sprawdzą się dla sportowców.
Tofu wcale nie jest 'Fu!', po prostu samo w sobie nie ma za atrakcyjnego smaku. Dużo lepsza od naturalnego tofu jest wersja wędzona - aromatyczna i dużo smaczniejsza :) Tak czy inaczej najlepiej jest po prostu zamarynować tofu dzień lub kilka godzin wcześniej. Dzięki temu możemy uzyskać naprawdę fajna alternatywę dla mięsa czy wędlin. Z kupnych tofu gorąco polecam tofu w marynacie sweet chili (dostępne w biedronce) *.* jest genialne w smaku <3Każde tofu podsmażone chwilkę na patelni dostaje +100 do smaku - polecam!
Tofu można wykorzystać do burgera lub pokebowla.
Top 3 marynaty do tofu:
Pierwsza i najprostsza marynata to ajwar - sos paprykowy.
Wystarczy go tylko trochę i kilka godzin i tofu staje się mega smaczne i dostaje pięknego kolorku.
Druga propozycja to marynata curry.
Możesz wykorzystać pastę curry lub zrobić samemu marynatę curry.
Lista składników:
1 łyżeczka przyprawy curry
1 łyżeczka przyprawy kurkumy
1oleju rzepakowego
sól
pieprz
Sposób przygotowania: Wszystko razem mieszamy w małej miseczce i gotowa marynata!
Trzecia propozycja to marynata musztardowo miodowa. Jak sama nazwa wskazuje potrzebujemy dosłownie dwóch składników. Wybierz swoją ulubioną musztardę i miód. Ja zawsze robię w proporcji 2 łyżki musztardy do łyżeczki miodu - lubię ostrzejsze :)
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz