Ryż smażony z zielonymi warzywami
Ryż smażony z zielonymi warzywami to kolejny szybki i prosty przepis.
W liście skaladknikow znajdują się mrożonki, bo są one dostępne przez cały rok. Jednak jeżeli masz możliwość kupić świeże warzywa, to będzie to jeszcze lepsza opcja.
Lista składników
100g ugotowanego ryzu
50g mrożonego groszku
100g fasolki szparagowej mrozonej
100g mrożonych brokułów
2 łyżeczki przyprawy cuury
0,5 łyżeczki kurkumy
Sól i pieprz do smaku
Sok z limonki
Grande padano na wierzch
2 łyżeczki oleju do smażenia
Sposób przygotowania
Zaczynamy od ugotowania mrożonych warzyw w jednym garnku. Gotujemy je z odrobiną oleju i soli przez około 10 minut. Warzywa powinny być lekko chrupiące.
Na patelni rozgrzewamy olej. Następnie dodajemy na patelnię ryż i odcedzone warzywa. Chwilę wszystko podsmażamy i dodajemy przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. W tym momencie możesz dodać 2-3 łyżki wody. Kiedy woda wsiąknie, danie jest gotowe.
Gotowe danie posypujemy serem i wcinamy :)
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz