Domowe sushi
Dzień 3! Czas na domowe sushi! Kupując zestaw do sushi dostaniesz instrukcję jak ugotować ryż i jak go przygotować oraz jak zrobić swoje pierwsze nigiri czy maki. Ja dzisiaj pokażę ci jak przygotować sushi dla tych, którzy (jeszcze) nie lubią ryby w sushi. W przepisie wykorzystujemy pierś z kurczaka i robimy do niego 3 róże marynaty.
Mam nadzieję, że dzięki temu przepisowi pokochają sushi i spróbują oryginalnych smaków :)
Zabierajmy się do roboty :)
Lista składników:
100g piersi z kurczaka pociętej na długie paski
4 łyżki sosu sojowego
1-2 łyżki miodu
2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
W miseczce łączymy sos sojowy z miodem.
Następnie obieramy czosnek, przeciskamy go przez praskę i dodajemy do marynaty.
Tak przygotowaną marynatą nacieramy kawałki kurczaka. I odstawiamy na ok. 30 minut.
Po tym czasie smażymy go na patelni.
2. Kurczak w marynacie z sosu teriyaki
Lista składników:
100g piersi z kurczaka pociętej na długie paski
5 łyżek sosu teriyaki
Sposób przygotowania:
Kurczaka nacieramy sosem i odstawiamy na ok. 30 minut.
Po tym czasie smażymy go na patelni.
3. Kurczak w marynacie paprykowej wersja hot
Lista składników:
100g piersi z kurczaka pociętej na długie paski
2 łyżki siriracha
2 łyżki oleju
płaska łyżeczka papryki wędzonej
płaska łyżeczka papryki
odrobina płatków chili
Sposób przygotowania:
W miseczce łączymy siriracha z olejem.
Następnie dodajemy przyprawy i mieszamy wszystko dokładnie.
Tak przygotowaną marynatą nacieramy kawałki kurczaka. I odstawiamy na ok. 30 minut.
Po tym czasie smażymy go na patelni.
Wszystkie kurczaki dodajemy do sushi dopiero zimne.
Proponowane dodatki:
1. marchewka
2. awokado + papryka
3. majonez + ogórek
Komentarze
Prześlij komentarz