Szybkie curry
Szybka, kolorowa i pełna zdrowia potrawka. Polecam ją zwłaszcza na zimowe, chłodne wieczory.
Lista składników:
400g ciecierzycy ze słoika
300g pasaty pomidorowej
2 ząbki czosnku
200g szpinaku
200g brokułów
200g papryki słodkiej
1 średnia cebula
200ml napoju kokosowego
1 łyżeczka przyprawy curry
1 łyżeczka czosnku
1 łyżeczka papryki wędzonej
szczypta płatków chili
sól i pieprz do smaku
100g ugotowanego ryżu
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w piórka, a czosnek na małe kawałeczki. Do garnka nalewamy odrobinę oleju i podsmażamy cebulę z czosnkiem. Brokuły gotujemy według przepisu na opakowaniu, tak, aby były chrupiące. Następnie kroimy paprykę na cienki paseczki i dodajemy do garnka. Ciecierzycę odcedzamy i dodajemy ją i szpinak do garnka. Całość zalewamy passatą i napojem kokosowym. Mieszamy wszystko dokładnie i doprawiamy. Ugotowany brokuł dodajemy do potrawki.
Kiełbaski sojowe kroimy na około centymetrowe kawałeczki i podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy je do garnka. Całość gotujemy około 5 minut.
Curry jeszcze w garnku możesz połączyć z ryżem lub podać oddzielnie na półmisku.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz