Babeczki z dynią
Pyszne, aromatyczne, pomarańczowe i wilgotne to opis, który idealnie oddaje charakter babeczek z dynią. Gorąco zachęcam do zrobienia ich teraz, kiedy jest tak szaro i ponuro. Jeżeli masz ochotę, możesz dna górę babeczek nałożyć bitą śmietanę i posypać je cynamonem z góry.
Lista składników:
- 1 szklanka puree z dyni
- 1 1/4 szklanki maki
- 1/4 szklanki otrębów pszennych
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- Dżem malinowy
Sposób przygotowania
- Wrzucamy do miski mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cynamon i otręby. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy resztę składników. Dla dobrego wymieszania użyłam blendera, ale spokojnie można to zrobić mikserem lub łyżka (w tym wypadku należy trochę dłużej pomieszać).
- Gotowe ciasto przekładamy po łyżce do papierków.
- Następnie dodajemy łyżeczkę dżemu malinowego i na koniec nakładamy kolejna łyżkę masy.
- Babeczki wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 15 minut.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz