Placki z dyni na słodko i na wytrawnie
Sezon dyniowy trwa! Przyszedł czas na placki z dyni. Ten przepis jest idealny dla tych co wolą jeść placki na słodko jaki i dla tych co wolą wytrawne dania. Przedstawiam Ci 2w1 Placki na słodko i na wytrawnie. Ciekawe, które Tobie przypadną do gustu.
Zapraszam do przetestowania dwóch wariancji https://youtu.be/h180U3SQm5s
3 łyżki mąki
1 jajko
1 łyżka jogurtu naturalnego
2,5 łyżki puree z dyni
Na słodko:
Cynamon
1/4 banana
Na wytrawnie:
2-3 szczypty przyprawy chili lub ostrej papryki
2 szczypty przyprawy czosnek staropolski
Sól
Pieprz
Sposób przygotowania:
Do miseczki wrzucamy jajko i bełtamy je.
Następnie dodajemy jogurt, mąkę i puree z dyni i dokładnie mieszamy.
Masę dzielimy na pół i do połowy dodajemy banana i cynamon, i mieszamy (banan może być zblendowany lub pokrojony na kawałki). Następnie dokładnie mieszamy i masa jest gotowa do smażenia.
Do drugiej masy dodajemy przyprawy: chili, czosnek, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i masa jest gotowa do smażenia.
Z obu mas wychodzi po 3 placki. Jeżeli masz ochotę tylko na jedną z wybranych wariancji, trzeba podwoić składniki do wybranej wariancji.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz