Babeczki marchewkowe
Jesień nadeszła i nadszedł mój czas na zmiany. Zmieniam pracę. Dlatego stworzyłam te maleństwa dla moich wspaniałych ludzików z pracy. W ramach podziękowania za wspaniałe trzy lata wspólnej pracy, godziny przegadane udając, że pracujemy oraz wspierania się i motywowania do samorozwoju.
Lista składników:
- 2,5 szklanki* mąki tortowej
- 1,5 szklanki* cukru
- 1,5 szklanki* oleju rzepakowego
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 6-7 cienkich, ale długich marchewek
- torebka cukru waniliowego
- 2 łyżki cynamonu
- szczypta soli
- powidła śliwkowe
*takiej 200-250 ml
Sposób przygotowania:
Marchewki ścieramy na tarce, dodajemy jajka i mieszamy. W między czasie włączamy piekarnik i ustawiamy go na 180 stopni.Następnie dodajemy kolejne składniki, po każdym dokładnie mieszając. Tak przygotowaną masę przekładamy do papierków. Wkładamy po jednej łyżce masy i na to nakładamy łyżeczkę powideł i na to kolejną łyżkę lub dwie masy. Babeczki wrzucamy do piekarnika na około 15 minut.
Z przepisu wychodzi około 30 babeczek, także taka ilość jest idealna na imprezy czy szkolne poczęstunki.
Gorąco polecam wypróbować ten przepis - cieszy się bardzo dobrą opinią :)
Życzę smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz