Czerwone curry
Czerwone curry to kolejna propozycja na kolorowy i rozgrzewający posiłek. Jest to idealne danie na jesienne pochmurne dni. Oprócz pięknego wyglądu, zapachu i smaku, potrawa ta ma przemyca mnóstwo ważnych w diecie witamin i minerałów.
Lista składników:
- 200 g piersi z kurczaka
- 3 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 2 cm imbiru
- sok z połówki cytryny
- 1 papryka
- 1 cukinia
- sól - do smaku
- 150 ml mleczka kokosowego
Sposób przygotowania:
- Mięso kroimy w paski lub w kostkę.
- Następnie paprykę kroimy na cienkie paski, cukinię w kostkę.
- Kolejny krok to dodanie imbiru - najlepiej go posiekać na drobno albo zetrzeć na tarce.
- Na rozgrzany olej na patelni dodajemy kurczaka, paprykę i cukinię. Po chwili dodajemy pastę curry oraz imbir. Jeżeli jest to potrzebne dodaj wody.
- Na koniec dodajemy mleczko kokosowe i doprawiamy solą oraz sokiem z cytryny.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz