Placek po żydowsku
Placek po żydowsku to szybkie i łatwe ciasto w przygotowaniu. Na pewno zaskoczy cie smakiem :)

- 2 jajka
- 2,5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki kakao
- dżem wiśniowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- płatki migdałów
Sposób przygotowania:
- Dodajemy do miski po kolei mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, kakao i mieszamy.
- Następnie do suchych składników dodajemy mleko, olej, jajka, połowę słoika dżemu i mieszamy.
- Gotową masę wlewamy do dużej brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia. Placek pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut.
- Upieczony placek odstawiamy do ostygnięcia.
- Zacząć dekorować można jak placek jest jeszcze ciepły. Resztę dżemu rozsmarowujemy po placku i posypujemy płatkami migdałowymi.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz