Cześć

Witam Cię serdecznie na blogu Słodka Oliwka :) Mam na imię Oliwia i prowadzę tego bloga. Poniżej znajduje się mój najnowszy przepis :)
Jeżeli chcesz się więcej dowiedzieć wyżej masz zakładkę O mnie lub Kanał YT

Drożdżówki z budyniem

Drożdżówki z budyniem to smak z dzieciństwa. Idealna propozycja na drugie śniadanie do szkoły, pracy lub na piknik lub na urozmaicenie sobie wolnego czasu. Polecam pobawić się w kuchni razem z kimś bliskim <3
Jeżeli masz ochotę na YouTube, na kanale Słodka Oliwka znajduje się filmik, na którym przygotowuję ten przepis. 


Lista składników: 
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 250 ml mleka 2% - mleko musi być podgrzane
  • 40 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego + mleko
Sposób przygotowania: 
  1. Drożdże rozrabiamy z cukrem, połową mleka i łyżką mąki. Następnie zaczyn odkładamy na 15 minut. 
  2. Po 15 minutach do zaczynu dodajemy resztę mąki, mleka, masło i jajko.
  3. Wyrabiamy ciasto i odkładamy na godzinę.
  4. Po około 45 minutach zabieramy się za budyń. Do rozrobienia budyniu dodajemy około 100 ml mniej mleka, lub dodajemy płaską łyżeczkę skrobi. 
  5. Po upływie godziny znowu rozrabiamy ciasto i dzielimy je na 8 części. Z każdego kawałka rozrabiamy małe placki, a na ich środek dodajemy budyń (po 1-2 łyżki).
  6. Gotowe bułeczki smarujemy mlekiem, dla zarumienienia. 
  7. Bułeczki pieczemy do delikatnego zarumienienia około 10-15 minut w 190 stopniach.
Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty