Drożdżówki z budyniem
Drożdżówki z budyniem to smak z dzieciństwa. Idealna propozycja na drugie śniadanie do szkoły, pracy lub na piknik lub na urozmaicenie sobie wolnego czasu. Polecam pobawić się w kuchni razem z kimś bliskim <3
Jeżeli masz ochotę na YouTube, na kanale Słodka Oliwka znajduje się filmik, na którym przygotowuję ten przepis.
- 0,5 kg mąki pszennej
- 250 ml mleka 2% - mleko musi być podgrzane
- 40 g drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka masła
- 1 opakowanie budyniu waniliowego + mleko
Sposób przygotowania:
- Drożdże rozrabiamy z cukrem, połową mleka i łyżką mąki. Następnie zaczyn odkładamy na 15 minut.
- Po 15 minutach do zaczynu dodajemy resztę mąki, mleka, masło i jajko.
- Wyrabiamy ciasto i odkładamy na godzinę.
- Po około 45 minutach zabieramy się za budyń. Do rozrobienia budyniu dodajemy około 100 ml mniej mleka, lub dodajemy płaską łyżeczkę skrobi.
- Po upływie godziny znowu rozrabiamy ciasto i dzielimy je na 8 części. Z każdego kawałka rozrabiamy małe placki, a na ich środek dodajemy budyń (po 1-2 łyżki).
- Gotowe bułeczki smarujemy mlekiem, dla zarumienienia.
- Bułeczki pieczemy do delikatnego zarumienienia około 10-15 minut w 190 stopniach.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz