Pierogi
Święta już dawno za nami i pomyślałam, że zjadłabym pierogi, np. z jagodami. Więc wzięłam się do lepienia, może nie wyszły najładniejsze, ale dla mnie takie są idealne 😍
Zrobiłam również super wersje z papryką i wegańskim mięsem mielonym.
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość pierogów: ok 60
Składniki:
- 500 g mąki pszennej np. typ 500
- pół łyżeczki soli
- 1 szklanka gorącej wody - 250 ml
- mrożone jagody
Sposób przygotowania:
- Do miski wsypujemy mąkę i sól i stopniowo wlewamy wodę, po trochu wyrabiając ciasto.
- Kiedy powstanie spoista masa, wykładamy ciasto na “stolnicę” posypaną mąką i wyrabiamy ciasto , aż stanie się gładkie i elastyczne.
- Następnie dzielimy ciasto na części i rozwałkowujemy i za pomocą szklanki wycinamy okrągłe placuszki.
- Na środek każdego placka nakładamy łyżeczkę farszu.
- Następnie pierogi składamy na pół i sklejamy brzegi.
- Gotowe pierogi kładziemy na oprószonej mąką tacy.
- Pierogi gotujemy partiami w dużej ilości osolonej wody.
Wersja wegańska a'la bolognese
Składniki do farszu:
- 150g mięso wegańskie
- 200 g papryki czerwonej
Składniki do farszu:
- 150g mięso wegańskie
- 200 g papryki czerwonej
- 1 ząbek czosnku
Sposób przygotowania farszu:
Paprykę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju.
Siekamy czosnek na drobno i dodajemy do paryki.
Kiedy papryka się trochę podsmaży, dodajemy mięso.
Wszystko chwilę musimy pod przykryciem i gotowe ☺️😍

Komentarze
Prześlij komentarz