Zupa tajska
Zupa tajska to pyszna aromatyczna rozgrzewająca zupa. Chyba nie muszę Ci mówić, że jest idealna na zimowe powroty z pracy :) Przepis jest wegańskie, ale spokojnie możesz wykorzystać bulion z mięsa lub dodać mięso.
Ilość porcji: 2
Zapraszam na YouTube do wspólnego gotowania https://youtu.be/j7z4VUKZl2s
Lista składników:
1 duża papryka czerwona
0,5 cebuli
1 łyżeczka curry
płatki chili lub 1 papryczka chili
3 ząbki czosnku
0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
100g makaronu ryzowego
sól i pieprz do smaku
ok. 1l bulionu warzywnego
100 ml napoju kokosowego lub mleczka kokosowego
1 łyżeczka oleju kokosowego
2 cm imbiru
Sposób przygotowania:
Na patelni rozpuszczamy olej. W między czasie kroimy w kostkę cebulę i paprykę w cienkie paseczki. Następnie dodajemy warzywa na patelnie i smażymy je do momentu aż cebulka się zeszkli. Pod koniec smażenia dodajemy wyciśnięty czosnek, pokrojony w plasterki imbir oraz czosnek granulowany i curry.
Podsmażone warzywa przekładamy do garnka z bulionem i zaczynamy wszystko gotować. Dodajemy napój kokosowy, wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. I zupa gotowa!
Makaron możesz ugotować oddzielnie lub wrzucić go do gotującej się zupy.
Komentarze
Prześlij komentarz