Kolorowe curry
Wegańskie pyszności, indyjskie inspiracje, zdrowe i kolorowe dania to coś co kochacie lub niedługo pokochacie. A już na pewno po tym jak spróbujecie tego przepisu. Sama podchodziłam sceptycznie do kuchni indyjskiej, ale to co mi wyszło poza moje oczekiwania :)
Zapraszam na YT do obejrzenia przepisu i wspólnego gotowani https://youtu.be/CGoPUNSG3AM
Liczba porcji: 2
Lista składników: 
- 1 duża cebula
- 1 duża cukinia
- 165 ml mleczka kokosowego - ja dałam 5-7% tłuszczu
- 2 ząbki czosnku
- 100 g pasaty
- 1 duży pomidor
- 100 g ryżu/makaronu/kaszy
- 120 g cieciorki
- 100 g kukurydzy
- 5 łyżeczek przyprawy curry
- 20 g marchwi - można pominąć jednak uważam, że daje ona trochę słodyczy i genialnie łączy resztę składników
- 20 g papryki czerwonej
- trochę soku z cytryny

Sposób przygotowania:
- Cebulę, cukinię i pomidory kroimy w małą kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem.
- Paprykę i marchewkę kroimy na długie cienkie paski i dorzucamy na patelnię.
- Kukurydzę i ciecierzycę opłukujemy i dorzucamy na patelnię. Dusimy wszystko pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.
- Ryż/makaron/kaszę gotujemy według przepisu z jego opakowania.
- Następnie kiedy warzywa nam już trochę zmiękną dodajemy wyciśnięty czosnek, trochę soku z cytryny, mleczko kokosowe oraz curry i czosnek granulowany.
- Wszystko trzymamy jeszcze chwilę na małym ogniu, aby smaki się połączyły i gotowe!
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz