Chleb bez drożdży
Jak śniadanie to kanapka. Jak kanapka to chleb albo bułka. Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na super szybki i łatwy chleb. Do jego przygotowania potrzeba niewiele, a jego zrobienie zajmuje dosłownie chwilkę.
Robiłam już nim kanaki na słodko - wychodziły sztos, robiłam także wytrawne z wędzonym łososiem, plasterkiem awokado i skroplone sokiem z cytryny - niebo w gębie. Ostatnio zaszaleliśmy i zrobiliśmy z nim zapiekanki w opiekaczu - BOSKIE!
Zapraszam Was na YouTube, bo tam czeka na Was filmik ja piekę ten przepyszny chlebek :) https://youtu.be/4ql8pNOTbRQ
- 400 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 330 ml maślanki - powinna być w temp. pokojowej - ewentualnie zamiast maślanki kefir lub jogurt
- 1 łyżeczka soli
- odrobina tłuszczu, do posmarowania blaszki
- pestki dyni lub inne ulubione ziarno
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
- Wsyp do miski mąkę, sodę i maślankę i dokładnie wymieszaj.
- Brytfankę posmaruj tłuszczem i oprósz odrobiną mąki.
- Gotową masę przełóż do brytfanki i posyp ją ulubionym ziarnem.
- Piecz chleb przez około 30-40 minut.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz