Cześć

Witam Cię serdecznie na blogu Słodka Oliwka :) Mam na imię Oliwia i prowadzę tego bloga. Poniżej znajduje się mój najnowszy przepis :)
Jeżeli chcesz się więcej dowiedzieć wyżej masz zakładkę O mnie lub Kanał YT

Szarlotka z budyniem pod kruszonką

Szarlotka z budyniem pod kruszonką to nowa wariacja na ciasto w obniżonej kaloryce dla chcących schudną, utrzymać formę lub zjeść coś mega pysznego.
Dzięki temu ciastu, cały Wasz dom wypełni ciepły i smakowity zapach. 

Składniki:
  • 4 jabłka 
  • 2 torebki budyniu o smaku toffi
  • 1 l mleka 2%
  • erytrol lub cukier do posłodzenia
  • cynamon
do kruchego ciasta:
  • 1 żółtko
  • 100 g margaryny lub masła - koniecznie zimne
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g erytrolu lub cukru 

 Sposób przygotowania:
  1. Jabłka obierz, wykrój nasiona i potnij na małe kawałeczki, następnie dodaj do nich 2-3 łyżeczki cynamonu
  2. Wszystkie składniki na kruche ciasto razem zagnieć na gładką masę
  3. Około 20% kruchego ciasta odłóż do lodówki, a resztą wylep spód blaszki - pamiętaj aby wcześniej tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia
  4. Kruchy spód pieczemy w 180 stopniach do zarumienia
  5. Kiedy spód się piecze gotujemy budyń
  6. Na upieczony spód wykładamy wszystkie jabłuszka, następnie wylewamy budyń, a na koniec resztę ciasta kruchego trzemy na tarce lub robimy malutkie kuleczki i rozkładamy je na  budyniu
  7. Tak przygotowanie ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut do zarumienienia się kruchego ciasta na górze i gotowe! 

Smacznego 😀





Komentarze

Popularne posty