Batony bakaliowe
Batony bakaliowe pełne suszonych owoców, orzechów i nasion. W przeciwieństwie do tych sklepowych, zawierają dużo mniej cukru. No i oczywiście smakują mega dobrze.
Lista składników: 3 łyżki miodu
35g nerkowców
30g siemienia lnianego
30g żurawiny
70g pestek dyni
1 łyżka soku z cytryny
ulubiony aromat - kilka kropli
Sposób przygotowania:
W małej miseczce mieszamy miód, sok z cytryny i aromat. Do dużej miski wrzucamy bakalie, orzechy oraz nasiona, całość zalewamy naszą miksturą. Chcemy aby wszystko było dokładnie zalane naszym słodkim syropem. Całość przekładamy do blaszki lub formy wyłożonej papierem do pieczenia i ugniatamy, aby całość rozłożyła się równomiernie.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, około 20 minut.
Następnie jeszcze ciepłe batony kroimy na kawałki, ale nie rozdzielamy ich.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz