Ciasto z owocami sezonowymi
Dzisiejszy przepis to idealny przepis na cały rok, który można wykonać z różnymi owocami. Ja proponuję wykorzystać owoce sezonowe: maliny, śliwki, brzoskwinie czy borówki amerykańskie.
Zapraszam do obejrzenia całego przepisu na YT https://youtu.be/PYCWuNgFA48
- 4 jajka
- 1/3 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 garści czerwonych porzeczek
Sposób przygotowania:
- Do miski wrzucamy jajka, cukier i olej - dokładnie mieszamy.
- Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i znowu dokładnie mieszamy.
- Pod koniec dodajemy mleko i ostatni raz mieszamy wszystko. Zwracamy uwagę na brzegi i dno miski, aby masa była gładka.
- Gotową masę przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i nakładamy owoce.
- Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez około 45 minut.
- Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub oblać lukrem.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz