5 sposobów na czekoladki
Czekoladki to szybki i łatwy sposób na deser dla dzieci i dorosłych. Idealny na każdą okazję. Do zaproponowania mam 5 rodzai. Oczywiście można zrobić miliony rodzai. Jeżeli masz ochotę podzielić się swoimi, to zostaw komentarz :)
Bazą wszystkich czekoladek jest rozpuszczona czekolada w kąpieli wodnej z łyżeczką oleju kokosowego.
Aby rozpuścić czekoladę należy zagotować wodę w garnku i włożyć do niego metalową lub szklaną miskę (lepiej trochę większą niż garnek). Do tak przygotowanej miski wrzucamy kawałki wybranej czekolady i olej. Czekoladę można na chwilkę zostawić, aby spokojnie się rozpuszczała, a następnie mieszać do czasu uzyskania gładkiej masy. Tak powstała masa nadaje się do wytwarzania czekoladek :)
I Czekoladowe czekoladki
Tu można zaszaleć i kombinować z wariancjami. Można zalać foremki dookoła np.: gorzką czekoladą, a następnie mleczną. W ten sposób będziemy mieć słodką niespodziankę w środku. Jeżeli natomiast wolicie gorzką czekoladę, można całe foremki wylać po prostu gorzką czekoladą. Po kilku minutach w lodówce, będą gotowe do zjedzenia :)
II Czekoladki z musem czekoladowym
Do musu potrzebujemy śmietanę 30% i rozpuszczoną mleczną czekoladę. Śmietankę ubijamy i następnie po łyżce dodajemy rozpuszczoną czekoladę (ważne żeby czekolada nie była zbyt gorąca). Foremki zalewamy dookoła wybraną czekoladą, nakładamy mus i zalewamy znowu czekoladą. Tak przygotowane czekoladki odkładamy do lodówki. Po kilku minutach będą gotowe do zjedzenia :)
III Czekoladki z owocami
Mrożone owoce, np.: maliny gotujemy przez chwilkę na małym ogniu, aby je rozmrozić. Następnie odkładamy je na bok, do ostygnięcia.
Foremki zalewamy dookoła wybraną czekoladą, nakładamy owoce i zalewamy znowu czekoladą. Tak przygotowane czekoladki odkładamy do lodówki. Po kilku minutach będą gotowe do zjedzenia :)
Mrożone owoce, np.: maliny gotujemy przez chwilkę na małym ogniu, aby je rozmrozić. Następnie odkładamy je na bok, do ostygnięcia.
Foremki zalewamy dookoła wybraną czekoladą, nakładamy owoce i zalewamy znowu czekoladą. Tak przygotowane czekoladki odkładamy do lodówki. Po kilku minutach będą gotowe do zjedzenia :)
IV Czekoladki z orzechami
Wybrane orzechy - polecam nerkowce, włoskie, laskowe -
Foremki zalewamy dookoła wybraną czekoladą, nakładamy orzechy i zalewamy znowu czekoladą. Tak przygotowane czekoladki odkładamy do lodówki. Po kilku minutach będą gotowe do zjedzenia :)
V Suszone owoce w czekoladzie
Wybrany owoc, w moim przypadku było to mango - maczamy w płynnej czekoladzie i kładziemy na papierze do pieczenia do wysuszenia. Można wstawić gotowy przysmak do lodówki/zamrażarki, aby przyspieszyć proces twardnienia. czekolady.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz