Rollsy z marmoladą
Bułeczki cynamonowe już wszyscy znają, więc dzisiaj proponuję Wam zastąpić cynamon marmoladą. Jeśli chodzi o marmoladę, to to jaką wybierzecie zostawiam Wam do decyzji. Ja osobiście uwielbiam różaną :)
Lista składników:
1 jajko
30g drożdży
250g mąki pszennej
2 łyżki cukru
100ml ciepłego mleka
odrobina mleka do posmarowania bułeczek
kilka łyżek marmolady
ewentualnie lukier do dekoracji
Sposób przygotowania:
Do miski wrzucamy pokruszone drożdże, cukier i mleko. Całość dobrze mieszamy.
Kolejny krok to dodanie mąki, łyżeczki masła i jajka.
Ciasto wyrabiamy i odkładamy na 15 minut do ciepłego piekarnika. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po 15 minutach ciasto wyjmujemy i ugniatamy dobrych kilka minut.
Następnie rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Grubość ciasta powinna mieć około 1cm.
Na tak przygotowane ciasto rozprowadzamy marmoladę (ilość marmolady jest dowolna.
Następnie ciasto rolujemy i tniemy na 8 równych kawałków.
Bułeczki pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, przez około 30 minut ( do zarumienienia).
Na koniec wyjmujemy i dekorujemy słodkim lukrem.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz