Cześć

Witam Cię serdecznie na blogu Słodka Oliwka :) Mam na imię Oliwia i prowadzę tego bloga. Poniżej znajduje się mój najnowszy przepis :)
Jeżeli chcesz się więcej dowiedzieć wyżej masz zakładkę O mnie lub Kanał YT

Makaroniki - wersja dla leniwych

Makaroniki to francuskiego pochodzenia ciasteczka robione z mąki migdałowej, dużej ilości cukru i przekładane kremami, dżemami, ganaszami oraz innymi pysznościami. Słodkości, którymi pochwali się każda szanowana influencerka. 
Lista składników: 
  • 1 szklanka mąki migdałowej lub po prostu szklanka zmielonych płatków migdałowych
  • 1,75 szklanki cukru pudru
  • 3 białka 
  • 0,25 szklanki cukru
  • czerwony barwnik spożywczy (2-3 krople)
Nadzienie:
  • krem budyniowy 
  • powidła śliwkowe

Sposób przygotowania: 
  1. Mąkę migdałową razem z cukrem pudrem przesiewamy przez sitko do drugiej miski.
  2. Białka ubijamy z białym cukrem na sztywna pianę.
  3. Następnie dodajemy do białkowej masy kilka kropel i delikatnie mieszamy. 
  4. Kolejny krok to połączenie masy białkowej i mąki z cukrem. Robimy to powoli dodając co jakiś czas do masy białkowej trochę maki z cukrem. 
  5. Gotową masę przekładamy do worka cukierniczego i nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W zależności od preferencji i wielkości blachy ilość i wielkość ciasteczek może się różnić. Ważne! - staramy się, aby wszystkie ciasteczka były tej samej wielkości. 
  6. Kiedy ciasteczka już są rozlane na blaszce, uderzamy delikatnie ale stanowczo blachą o blat, aby masa pozbyła się powietrza. Ewentualne i widoczne pęcherzyki przebijamy wykałaczką. 
  7. Makaroniki pieczemy około 15 minut w 180 stopniach (ciasteczka nie mogą się zarumienić).
  8. Upieczone i ostudzone makaroniki przekładamy łyżeczką kremu budyniowego (budyń też może być, ale musi być bardzo gęsty) i odrobiną powideł śliwkowych na środku. Następnie nakładamy z góry kolejny makaronik i gotowe!
Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty