Makaroniki - wersja dla leniwych
Makaroniki to francuskiego pochodzenia ciasteczka robione z mąki migdałowej, dużej ilości cukru i przekładane kremami, dżemami, ganaszami oraz innymi pysznościami. Słodkości, którymi pochwali się każda szanowana influencerka.
Lista składników:
- 1 szklanka mąki migdałowej lub po prostu szklanka zmielonych płatków migdałowych
- 1,75 szklanki cukru pudru
- 3 białka
- 0,25 szklanki cukru
- czerwony barwnik spożywczy (2-3 krople)
Nadzienie:
- krem budyniowy
- powidła śliwkowe
Sposób przygotowania:
- Mąkę migdałową razem z cukrem pudrem przesiewamy przez sitko do drugiej miski.
- Białka ubijamy z białym cukrem na sztywna pianę.
- Następnie dodajemy do białkowej masy kilka kropel i delikatnie mieszamy.
- Kolejny krok to połączenie masy białkowej i mąki z cukrem. Robimy to powoli dodając co jakiś czas do masy białkowej trochę maki z cukrem.
- Gotową masę przekładamy do worka cukierniczego i nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W zależności od preferencji i wielkości blachy ilość i wielkość ciasteczek może się różnić. Ważne! - staramy się, aby wszystkie ciasteczka były tej samej wielkości.
- Kiedy ciasteczka już są rozlane na blaszce, uderzamy delikatnie ale stanowczo blachą o blat, aby masa pozbyła się powietrza. Ewentualne i widoczne pęcherzyki przebijamy wykałaczką.
- Makaroniki pieczemy około 15 minut w 180 stopniach (ciasteczka nie mogą się zarumienić).
- Upieczone i ostudzone makaroniki przekładamy łyżeczką kremu budyniowego (budyń też może być, ale musi być bardzo gęsty) i odrobiną powideł śliwkowych na środku. Następnie nakładamy z góry kolejny makaronik i gotowe!
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz