Pierniczki

Jest to idealny sposób na spędzenie już mroźnego wieczoru razem w cudownej atmosferze. Więc nie trać czasu zrób zakupy, odpal świąteczna muzykę i bawcie się dobrze :)
Lista składników:
1 kg mąki, czyli tak z 4-5 szklanek mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
1 szklanka cukru pudru
1 opakowanie przyprawy do piernika
0,5 szklanki miodu
2 jajka
150 g margaryny w temperaturze pokojowej
Dodatkowo można dodać więcej cynamonu, aby pierniczki jeszcze intensywniej pachniały :)
Do dekoracji można wykorzystać popularne pisaki lukrowe, czekoladę i posypki/koraliki jadalne.

Sposób przygotowania:
Suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy ze sobą, aby się połączyły. Później dodajemy miód, jajka i margarynę, i widelcem ucieramy wszystkie składniki. Następnie przekładamy masę na blat lub stolnicę i wyrabiamy ciasto. Będzie tu potrzeba pewnie trochę mąki, aby ciasto się mogło odkleić od rąk. Pamiętaj jednak, że im więcej mąki, tym pierniczki będą twardsze. Także używaj mąki uważnie. Jeżeli wyrobione ciasto nadal się klei można je na chwilę wstawić do lodówki lub chłodnego miejsca. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze porcje i rozwałkowujemy, i wycinamy kształty. Pierniczki pieczemy w 180 stopniach przez około 8-9 minut. (Pierwsza partia będzie eksperymentalna jeżeli chodzi o czas pieczenia)
Upieczone pierniczki dekorujemy!
Życzę cudownej zabawy i pysznych pierniczków!
Galeria wypieków:
Komentarze
Prześlij komentarz