Babeczki brownie
Kolejny raz sprawdza się fakt, że pieczenie z resztek jest bardzo dobrym sposobem na zrobienie czegoś WOW! Miałam dosłownie resztkę mąki, żurawiny i 2 jajka. Znalazło się jeszcze kilka rzeczy i powstały niesamowicie pyszne babeczki.
Podsumowując polecam wykorzystywanie resztek jedzenia #zerowaste
Składniki na 6 babeczek:
3 łyżeczki miodu - będzie robił za nadzienie
2 jajka
110g mąki pszennej
2 czubate łyżki kakao
4 łyżki jogurtu malinowego (Jeżeli ktoś woli bardziej fit można zamienić jogurt z wodą)
ok. 3 łyżek oleju rzepakowego
3 łyżki konfitury z żurawiny bądź dżemu wiśniowego
płaska łyżeczka sody
Sposób przygotowania:
Jajka bełtamy, dodajemy resztę mokrych składników i mieszamy. Następnie dodajemy powoli suche składniki i dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto nakładamy do foremek i zanurzamy po pół łyżeczki miodu do środka. Babeczki pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz