Ciasto z budyniem

Ciasto składa się z biszkoptu i budyniu, a dla dekoracji jest polane czekoladą i przystrojone świeżymi malinami. Fajna opcja jak masz ochotę na coś słodkiego :)
Składniki:
1 torebka waniliowego budyniu
mleko do budyniu
2 garści malin
gorzka lub mleczna czekolada do polewy
Składniki na biszkopt:
130g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
4 jajka
2 łyżeczki sody
Sposób przygotowania budyniu według przepisu na opakowaniu. Moja propozycja to nalać trochę mniej mleka niż jest to napisane w przepisie, wtedy warstwa budyniu będzie bardziej stała.
Sposób przygotowania biszkoptu:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. W oddzielnej misce zmieszaj resztę składników oprócz malin. Następnie ubite białko po łyżce dodajemy do drugiej miski. Na koniec do gotowej masy dodajemy maliny i mieszamy delikatnie. Biszkopt pieczemy około 45 minut w 160 stopniach.
Polewa to czekolada rozpuszczona można do niej dodać łyżeczkę oleju kokosowego, aby była bardziej płynna.
Następnie gotowy biszkopt dzielimy na pół i przekładamy go budyniem. Ważne jest, aby ciasto "składać" w tortownicy. Na koniec polewamy go roztopiona czekoladą i układamy maliny.
I gotowe!
Polecam ciasto schować na jakąś godzinkę do lodówki, aby budyń się nie rozlał jak zdejmiesz tortownicę.
Polewa to czekolada rozpuszczona można do niej dodać łyżeczkę oleju kokosowego, aby była bardziej płynna.
Następnie gotowy biszkopt dzielimy na pół i przekładamy go budyniem. Ważne jest, aby ciasto "składać" w tortownicy. Na koniec polewamy go roztopiona czekoladą i układamy maliny.
I gotowe!
Polecam ciasto schować na jakąś godzinkę do lodówki, aby budyń się nie rozlał jak zdejmiesz tortownicę.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz