Tort z musem truskawkowym i biszkoptem malinowym

Pyszny, szybki i łatwy do zrobienia torcik z musem truskawkowym i biszkoptem malinowym.
Składniki na biszkopt:
130g mąki ryżowej
4 jajka
2 łyżeczki sody
dwie garści malin
Sposób przygotowania biszkoptu:
130g mąki ryżowej
4 jajka
2 łyżeczki sody
dwie garści malin
Składniki na mus:
ok. 100g zamrożonych truskawek (oczywiście można użyć świeżych truskawek)
2-3 łyżeczki ksylitolu
Składniki na krem:
śmietana 30%
4-5 łyżeczek cukru
Dodatkowo potrzebna będzie herbata malinowa i sok malinowy do namoczenia biszkoptu, a także trochę czekolady do dekoracji.
Sposób przygotowania biszkoptu:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. W oddzielnej misce zmieszaj resztę składników oprócz malin. Następnie ubite białko po łyżce dodajemy do drugiej miski. Na koniec do gotowej masy dodajemy maliny i mieszamy delikatnie. Biszkopt pieczemy około 45 minut w 160 stopniach.
Sposób przygotowania musu:
Truskawki zalewamy małą ilością wody, do momentu aż się rozmrożą. Następnie zdejmujemy z gazu i blendujemy.
Sposób przygotowania kremu:
Śmietanę z 3 łyżeczkami ksylitolu ubijamy na pianę. Krem można dodatkowo zabarwić na różowo, aby był kolorystycznie spójny.
Sposób na przygotowanie tortu:
Upieczony ostygnięty biszkopt przekrajmy na pół i namaczamy herbatą malinową z sokiem malinowym. Dzięki temu biszkopt jest prawdziwie malinowy. Następnie na pierwszą warstwę biszkoptu nakładamy połowę musu, na to biszkopt i resztę musu. Na koniec ciasto pokrywamy kremem, posypujemy na koniec dekoracyjnie wiórkami czekolady i gotowe :)
Komentarze
Prześlij komentarz