Cześć

Witam Cię serdecznie na blogu Słodka Oliwka :) Mam na imię Oliwia i prowadzę tego bloga. Poniżej znajduje się mój najnowszy przepis :)
Jeżeli chcesz się więcej dowiedzieć wyżej masz zakładkę O mnie lub Kanał YT

Tort z musem truskawkowym i biszkoptem malinowym


Pyszny, szybki i łatwy do zrobienia torcik z musem truskawkowym i biszkoptem malinowym. 

Składniki na biszkopt:
130g mąki ryżowej
4 jajka 
2 łyżeczki sody
dwie garści malin

Składniki na  mus:
ok. 100g zamrożonych truskawek (oczywiście można użyć świeżych truskawek)
2-3 łyżeczki ksylitolu

Składniki na krem:
śmietana 30% 
4-5 łyżeczek cukru

Dodatkowo potrzebna będzie herbata malinowa i sok malinowy do namoczenia biszkoptu, a także trochę czekolady do dekoracji. 




Sposób przygotowania biszkoptu:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. W oddzielnej misce zmieszaj resztę składników oprócz malin. Następnie ubite białko po łyżce dodajemy do drugiej miski. Na koniec do gotowej masy dodajemy maliny i mieszamy delikatnie. Biszkopt pieczemy około 45 minut w 160 stopniach. 

Sposób przygotowania musu:
Truskawki zalewamy małą ilością wody, do momentu aż się rozmrożą. Następnie zdejmujemy z gazu i blendujemy. 

Sposób przygotowania kremu:
Śmietanę z 3 łyżeczkami ksylitolu ubijamy na pianę. Krem można dodatkowo zabarwić na różowo, aby był kolorystycznie spójny. 

Sposób na przygotowanie tortu:
Upieczony ostygnięty biszkopt przekrajmy na pół i namaczamy herbatą malinową z sokiem malinowym. Dzięki temu biszkopt jest prawdziwie malinowy. Następnie na pierwszą warstwę biszkoptu nakładamy połowę musu, na to biszkopt i resztę musu. Na koniec ciasto pokrywamy kremem, posypujemy na koniec dekoracyjnie  wiórkami czekolady i gotowe :)





Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty