Babeczki szpinakowe z kremem kokosowo cytrynowym

Składniki na babeczki:
100g ksylitolu
2 jajka
100g mąki kukurydzianej
30g oleju kokosowego
1 łyżeczka sody
około 60g szpinaku
zielona herbata
Składniki na krem kokosowo cytrynowy:
stała część mleczka kokosowego
2 łyżeczki ksylitolu
3 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania babeczek:
Do miski wsypujemy ksylitol i przesianą mąkę wraz z sodą przez sitko. Mieszamy suche składniki i dodajemy do nich jajka oraz olej kokosowy. Szpinak umyty dodajemy do masy i blendujemy. Gotową masę wkładamy do foremek i pieczemy przez około 15 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu od stawiamy do ostudzenia. W miedzy czasie robimy napar z zielonej herbaty. Kiedy babeczki będą już chłodne zanurzamy je na chwilkę do naparu albo łyżeczką wylewamy napar na babeczki. Na koniec babeczki można włożyć do lodówki.
Sposób przygotowania kremu:
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i miksujemy do uzyskania masy podobne do bitej śmietany.
Krem należy przechowywać w lodówce.
Do dekoracji polecam maliny, granat albo kawałki cienko skrojonej czekolady mlecznej dla odrobiny słodkości :)
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz