Planowanie posiłków
Planowanie posiłków to spisanie pomysłów na jadłospis na najbliższe dni, przeanalizowanie ich i sporządzenie listy zakupów. Ilość i wielkość posiłków zależy w zupełności od Ciebie.
Plusy planowania posiłków
- Wiesz co i kiedy jesz.
- Możesz wcześniej przygotować jedzenie lub ugotować więcej, aby starczyło na kilka dni.
- Zaoszczędzisz pieniądze, bo zakupy raz na tydzień z jadłospisem wystarczą.
- Zaoszczędzisz czas, bo nie będziesz musiała chodzić często na zakupy spożywcze i zastanawiać się co zrobić na kolację itd.
- Dodatkowo buduje to zdrową relację z jedzeniem, bo nie musisz podjadać.
Minusy planowania posiłków
- Jeżeli trzymasz dietę i liczysz kalorie to trochę czasu może potrwać przygotowanie takiego jadłospisu.
- Trochę czasu może dodatkowo zająć planowanie, jeżeli chcesz zminimalizować koszty i marnowanie jedzenia.
Planowanie wcale nie wymaga wiedzy ani umiejętności. Zacznij od spisania ulubionych śniadań, obiadów, kolacji no i może małych prostych przekąsek. Potem wpisz te posiłki w rozkładówce tygodniowej. Kolejny krok to wyprawa do lodówki i szafek - zobacz co masz i czego potrzebujesz dokupić. Teraz już łatwizna zostało zrobienie zakupów i gotowe!
Jeżeli masz ochotę przygotowałam grafikę, którą możesz wykorzystać. Wypełnioną tabelkę możesz powiesić na lodówce, aby była widoczna.
Komentarze
Prześlij komentarz