Cześć

Witam Cię serdecznie na blogu Słodka Oliwka :) Mam na imię Oliwia i prowadzę tego bloga. Poniżej znajduje się mój najnowszy przepis :)
Jeżeli chcesz się więcej dowiedzieć wyżej masz zakładkę O mnie lub Kanał YT

Ciasto z budyniem

Ciasto z budyniem raz dwa trzy...
Ciasto składa się z biszkoptu i budyniu, a dla dekoracji jest polane czekoladą i przystrojone świeżymi malinami. Fajna opcja jak masz ochotę na coś słodkiego :)

Składniki:
1 torebka waniliowego budyniu
mleko do budyniu
2 garści malin
gorzka lub mleczna czekolada do polewy

Składniki na biszkopt:
130g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
4 jajka 
2 łyżeczki sody




Sposób przygotowania budyniu według przepisu na opakowaniu. Moja propozycja to nalać trochę mniej mleka niż jest to napisane w przepisie, wtedy warstwa budyniu będzie bardziej stała. 

Sposób przygotowania biszkoptu:


Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. W oddzielnej misce zmieszaj resztę składników oprócz malin. Następnie ubite białko po łyżce dodajemy do drugiej miski. Na koniec do gotowej masy dodajemy maliny i mieszamy delikatnie. Biszkopt pieczemy około 45 minut w 160 stopniach. 

Polewa to czekolada rozpuszczona można do niej dodać łyżeczkę oleju kokosowego, aby była bardziej płynna.

Następnie gotowy biszkopt dzielimy na pół i przekładamy go budyniem. Ważne jest, aby ciasto "składać" w tortownicy. Na koniec polewamy go roztopiona czekoladą i układamy maliny. 
I gotowe! 
Polecam ciasto schować na jakąś godzinkę do lodówki, aby budyń się nie rozlał jak zdejmiesz tortownicę. 





Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty