Makaron sojowy
150 g makaronu jajecznego, ugotowanego al dente
ok. 200g mrożonki zupa jarzynowa
6-8 łyżek jasnego sosu sojowego
1 łyżka oleju kokosowego
1 kostka tofu - ja wykorzystałam tofu w marynacie sweet chilli
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka sosu siriracha
0,5 cebuli
2 łyżki sezamu lub płatków migdałów
Sok z połówki cytryny
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i podsmażamy cebulkę.
Do wrzącej wody w garnku wrzucamy makaron i mrożone warzywa. Całość gotujemy ok 13 minut ze szczyptą soli. Makaron ma być al dente, a warzywa nie rozgotowane.
W między czasie kroimy tofu w kostkę i wrzucamy na patelnię do cebulki. Tofu trzeba przewracać, aby z każdej strony powstała chrupiąca skórka.
Ugotowany makaron z warzywami dodajemy na patelnię.
Następnie dodajemy sos sojowy, sos siriracha, miód oraz wyciśnięty czosnek.
Wszystko mieszamy i smażymy przez 3 minuty.
Całość przekładamy na półmiski i skrapiamy sokiem z cytryny.
Na koniec prażymy sezam lub płatki migdałów i obsypujemy nimi danie.
Komentarze
Prześlij komentarz