Owocowe tarty

Tarta z wiśniami i malinami kojarzy mi się z latem. Natomiast tarta z jabłkiem i gruszką może bardziej pasuje na okres jesienny, ale w sumie ostatnio mamy tak zmienną pogodę, że można by spokojnie taką zrobić i zjeść.
Polecam zrobić tartę dzień wcześniej, żeby kruche ciasto odpoczęło, dzięki temu jest mniej kruche, ale mega pyszne :)
Składniki warstwa owocowa:
2 jabłka
2 gruszki
sok z cytryny
cynamon
ewentualnie cukier
Składniki na spód:
150 g masła
60 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
200 g mąki
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy na jedną masę. Blaszkę wylepić ciastem i włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut.
Kiedy ciasto się piecze, obrać i pokroić w kostkę owoce (jabłko i gruszkę; mrożone maliny i wiśnie wrzucić od razu do garnka) i podgrzać je w garnuszku. Jeżeli owoce są za kwaśne można dodać trochę cukru. Do jabłek i gruszek dodajemy sok z połówki cytryny i łyżeczkę cynamonu. Następnie owoce nakładamy na ciasto i wrzucamy całość na kolejne 15-20 minut. Na koniec można posypać cukrem pudrem i gotowe!
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz